Τζάμια

Τύποι Υαλοπινάκων

Τα τζάμια ή αλλιώς υαλοπίνακες, που χρησιμοποιούνται στα κουφώματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην γενική συμπεριφορά της τελικής κατασκευής. Οι επιλογές είναι πολλές και η χρήση του κάθε είδους θα πρέπει να εξαρτάται από την θέση που θα τοποθετηθεί το κούφωμα. Οι τύποι τζαμιών που θα εξετάσουμε σ’ αυτό το άρθρο είναι οι εξής:

Τα γνωστά σε όλους μας μόνα συμβατικά τζάμια. Το πάχος των τζαμιών που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές κουφωμάτων ξεκινούν από 4mm, έως 12 mm. Τα τζάμια με πάχος από 4mm έως 6mm χρησιμοποιούνται σε κουφώματα που προορίζονται κυρίως για χώρους μη κατοικήσιμους χωρίς θέρμανση ή ψύξη. Τέτοιοι χώροι είναι οι αποθήκες, διάφορα εργαστήρια, βιοτεχνίες ή βιομηχανίες που ο αερισμός τους είναι απαραίτητος και η θέρμανση και η ψύξη μη ασύμφορη. Ενώ τζάμια με πάχος από 8mm και πάνω χρησιμοποιούνται σε βιτρίνες καταστημάτων αφού είναι πιο ανθεκτικά σε κρούση και σε εφαρμοζόμενη δύναμη.
Τα τρίπλεξ τζάμια είναι το αποτέλεσμα της συνένωσης 2 ή περισσότερων τζαμιών με μεμβράνη διάφανη, ημιδιαφανή, η έγχρωμη. Η συνένωση αυτή επιφέρει αύξηση της αντοχής σε κρούση, αλλά ακόμα και όταν η κρούση είναι ισχυρή και προκληθεί θραύση το τζάμι δεν καταρρέει γιατί συγκρατείται από την μεμβράνη. Τα τζάμια αυτά εάν τα κοιτάμε κάθετα προς την επιφάνεια τους μας φαίνονται σαν μονά. Τα τζάμια που χρησιμοποιούνται σε κατασκευές κουφωμάτων έχουν πάχος από 3+3mm, 4+3mm, ..., 3+3+3mm, 5+5mm και άλλοι δυνατοί συνδυασμοί. Στην πραγματικότητα το πάχος των 3+3=6mm που είναι η συνένωση 2 τζαμιών πάχους 3mm, δεν είναι 6mm αλλά λίγο μεγαλύτερο όσο είναι το πάχος της μεμβράνης που είναι μερικά δέκατα του χιλιοστού (όπως φωτό τρίπλεξ 3+3, η έντονη γραμμή στη μέση είναι η μεμβράνη).
Επίσης, μπορεί να υπάρχουν διαδοχικές επιστρώσεις μεμβρανών. Τζάμια τρίπλεξ 3+3, 4+3 και μέχρι συνολικό πάχος 8mm χρησιμοποιούνται ως συνήθως στην εξωτερική πλευρά σε διπλούς υαλοπίνακες σε οικίες. Τρίπλεξ τζάμια 4+4 και έως 12mm συνολικό πάχος χρησιμοποιούνται κυρίως σε βιτρίνες καταστημάτων. Τρίπλεξ τζάμια του τύπου 3+3+3, δηλαδή συνένωση τριών τζαμιών πάχους 3mm έκαστο, με δυο μεμβράνες χαρακτηρίζονται ως αντιβανδαλικά (όπως φωτό τρίπλεξ 3+3+3, οι έντονες γραμμές είναι οι μεμβράνες συνένωσης), ακόμα περισσότερο τρίπλεξ κατασκευές 5+5+5 με ή χωρίς πολλαπλές επιστρώσεις από μεμβράνες χαρακτηρίζονται ως αλεξίσφαιρα.
Τα τζάμια αυτού του τύπου «ψήνονται» και σκληραίνουν με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η θραύση τους. Επιπλέον στην περίπτωση που σπάσουν θρυμματίζονται σε πολύ μικρά κομμάτια κάνοντας έτσι την πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού μικρή. Η χρήση τους κυρίως γίνεται σε ειδικές κατασκευές.
Securit μετά από θραύση

Securit μετά από θραύση

Securit μετά από κατάρρευση

Securit μετά από κατάρρευση

Τα ενεργειακά τζάμια ή τζάμια χαμηλής εκπομπής low-emissivity (Low-e), έχοντας μια ειδική επίστρωση στην μια πλευρά της επιφάνειας τους λειτουργούν σαν καθρέπτες στο υπέρυθρο και υπεριώδες τμήμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της θερμικής ακτινοβολίας που διέρχεται μέσα από το τζάμι. Έτσι η θερμική ακτινοβολία του ηλίου δεν διέρχεται εύκολα μέσα από ένα τζάμι low-e, αλλά και αντίστροφα η θερμική ακτινοβολία του εσωτερικού χώρου δεν μπορεί εύκολα να διαφύγει προς τα έξω. Η επίστρωση που αναφέραμε παραπάνω είναι ως συνήθως film μετάλλων τόσο λεπτό που είναι διάφανο. Τα ενεργειακά τζάμια δεν χρησιμοποιούνται ποτέ μόνα τους, δηλαδή ως μονά τζάμια αλλά πάντα σε πολυεπίπεδες κατασκευές, όπως διπλά τζάμια και τριπλά τζάμια. Τέλος πρέπει να σημειώσουμε ότι με την χρήση των low-e τζαμιών μειώνεται κατά πολύ το ξεθώριασμα των χρωμάτων των αντικειμένων (κουρτίνες, έπιπλα, χαλιά, ...) στο εσωτερικό χώρο. Η χρήση των low-e τζαμιών γίνεται κυρίως σε οικίες και γραφεία, όπου η δαπάνη ψύξης και θέρμανσης παίζει σημαντικό ρόλο και η χρήση αυτού του τύπου τζαμιού μπορεί να επιφέρει αρκετή μείωση στο κόστος ψύξης και θέρμανσης.
Διπλό ΤζάμιΤα διπλά τζάμια είναι το αποτέλεσμα της συνένωσης με την χρήση αποστάτη δυο μονών παράλληλων τζαμιών. Έτσι με βάση το πάχος του αποστάτη δημιουργείται ένα κενό μεταξύ των δυο τζαμιών που ως συνήθως περιέχει ξηρό1 αέρα. Το πάχος του αποστάτη μπορεί να είναι 6mm, 8mm, 10mm, 12mm, 14mm, 16mm, ... . Ο αποστάτης ως συνήθως είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο2, η τομή του έχει σχήμα τετράγωνο και το εσωτερικό του γεμίζει με πυριτικά άλατα για την απορρόφηση της υγρασίας. Η όλη κατασκευή των δύο τζαμιών και του αποστάτη κολλιέται με ειδική θερμόκολλα. Εκτός από την χρήση μονών συμβατικών τζαμιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι συνδυασμοί. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα συνδιασμών.
  • Μονό Συμβατικό / Αποστάτης / Μονό Ενεργειακό
  • Μονό Συμβατικό / Αποστάτης / Τρίπλεξ
  • Μονό Ενεργειακό / Αποστάτης / Τρίπλεξ
Διπλό τζάμι με το ένα από τα δύο τρίπλεξΜε βάση τις επιλογές των τζαμιών και του αποστάτη, προκύπτει και το συνολικό πάχος ενός διπλού τζαμιού. Έτσι ένα διπλό τζάμι 4/16/4 αποτελείται από ένα μονό συμβατικό ή ενεργειακό τζάμι πάχους 4mm, αποστάτη 16mm και ακόμα ένα τζάμι συμβατικό 4mm. Το δε συνολικό πάχος του είναι όσο το άθροισμα 4+16+4=24mm. Ένα διπλό τζάμι 4/14/3+3 αποτελείται από ένα μονό συμβατικό ή ενεργειακό τζάμι πάχους 4mm, αποστάτη 14mm και ένα τζάμι τρίπλεξ 3+3=6mm. Το συνολικό πάχος σ' αυτή την περίπτωση είναι 4+14,5+6=24,5mm. Τα διπλά τζάμια με την εμφάνιση τους αύξησαν σημαντικά την θερμομόνωση και της ηχομόνωση των κουφωμάτων. Ειδικά επιλέγοντας μεγαλύτερο αποστάτη, βελτιώνουμε και την θερμομονωτική και την ηχομονωτική συμπεριφορά του διπλού τζαμιού, αρκεί βέβαια να ξέρουμε ότι υπάρχουν περιορισμοί από τα πλαίσια των κουφωμάτων ως προς το συνολικό πάχος ενός διπλού τζαμιού.
Τα τριπλά τζάμια είναι η επέκταση των διπλών τζαμιών. Έτσι ένα τριπλό τζάμι είναι η συνένωση τριών τζαμιών με την χρήση δύο αποστατών.Τριπλό Ενεργειακό Τζάμι Στη περίπτωση αυτή οι συνδυασμοί τζαμιών είναι περισσότεροι. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα
  • Μονό Συμβατικό / Αποστάτης / Μονό Συμβατικό / Αποστάτης / Μονό Συμβατικό
  • Μονό Συμβατικό / Αποστάτης / Μονό Συμβατικό / Αποστάτης / Τρίπλεξ
  • Μονό Ενεργειακό / Αποστάτης / Μονό Συμβατικό / Αποστάτης / Τρίπλεξ
  • Μονό Συμβατικό / Αποστάτης / Μονό Συμβατικό / Αποστάτης / Μονό Ενεργειακό
  • Μονό Ενεργειακό / Αποστάτης / Μονό Συμβατικό / Αποστάτης / Μονό Ενεργειακό
Όπως στα διπλά έτσι και στα τριπλά, με βάση τις επιλογές των τζαμιών και των αποστατών, προκύπτει το συνολικό πάχος του τριπλού τζαμιού. Έτσι ένα τριπλό τζάμι 4/10/4/12/5, αποτελείται από ένα μονό συμβατικό ή ενεργειακό τζάμι πάχους 4mm, αποστάτη 10mm, ακόμα ένα τζάμι συμβατικό 4mm, ένα αποστάτη 12mm, και τέλος ένα τζάμι συμβατικό ή ενεργειακό 5mm,. Το δε συνολικό πάχος του είναι όσο το άθροισμα 4+10+4+12+5=35mm. Ένα τριπλό τζάμι 5/12/4/14/4+3 αποτελείται από ένα μονό συμβατικό ή ενεργειακό τζάμι πάχους 5mm, αποστάτη 12mm και ένα τζάμι συμβατικό 4mm, αποστάτη 14mm και τέλος από ένα τζάμι τρίπλεξ 4+3=7mm. Το συνολικό πάχος σ' αυτή την περίπτωση είναι 5+12+4+14+7=42mm. Τα τριπλά τζάμια έχουν καλύτερα αποτελέσματα θερμομόνωσης και ηχομόνωσης σε σχέση με τα διπλά. Εδώ όμως είναι μεγαλύτερο το συνολικό πάχος του τζαμιού καθώς και το βάρος του και αυτό δημιουργεί δυσκολίες. Στην πραγματικότητα τα τριπλά τζάμια μπορούν να τοποθετηθούν σε ειδικές κατηγορίες κουφωμάτων και με ειδικούς μηχανισμούς ανθεκτικούς σε μεγάλα βάρη.